Wielrennen

Tour de France 2008: Wie is rugnummer 8?

De 27-jarige Belg Johan van Summeren uit Lommel rijdt in zien vierde Tour de France met rugnummer 8. Hij behoort tot de ploeg Silence-Lotto waarvoor de huidge geletruidrager Cadel Evans ook actief is. Van Summeren is een renner die vooral in een dienende rol actief is. Van Summeren is overal inzetbaar, hij heeft de kwaliteiten om een kopman te ondersteunen in het hooggebergte, maar ook is hij een topper in het begeleiden van een sprinter op weg naar een zege in de massasprint. Een mooi voorbeeld daarvan komt uit de Tour de France van afgelopen jaar. In de eerste rit van Londen naar Canterbury kwam zijn ploegmaat en topsprinter Robbie McEwen op twintig kilometer van de finish ten val. Van Summeren wachtte hem op en nam McEwen in het wiel met zich mee. In eerste instantie een kansloze missie gezien de vaart die het peloton in de finale ontwikkelde. Van Summeren drukte het gaspedaal flink in en met snelheden van 80 km per uur(!) reed hij samen met zijn Australische kopman terug en voorbij het peloton. McEwen won vervolgens in de massasprint de etappe! Dankzij een ongelofelijk staaltje hardfietsen van Van Summeren.

Tour 2007 Proloog London Johan van Summeren

Johan van Summeren is prof sinds 2002. De eerste twee jaren van zijn carriere reed hij voor de opleidingsploegen van Domo-Farm Frites en Quick Step-Davitamon. Daarna kwam hij via Relax-Bodysol bij zijn huidige team Silence-Lotto terecht.
Bij de beloften was Van Summeren goed voor overwinningen in de Omloop het Volk en Luik-Bastenaken-Luik. Hieruit blijkt dat hij het talent in zich heeft om in de klassiekers te kunnen schitteren. Meestal heeft hij in de finale zijn beste kruid al verschoten, omdat hij zwaar werk verricht in dienst van bijvoorbeeld Leif Hoste, Robbie McEwen of Cadel Evans. In 2007 mocht Van Summeren weer eens proeven aan de zoete smaak van een overwinning. In de Ronde van Polen sloeg hij toe in de laatste etappe en nam ook meteen de eindzege mee naar het Vlaamse land. Robert Gesink en Kim Kirchen vulden de overige podiumplaatsen. Een knappe prestatie natuurlijk voor de één meter en 97 centimeter lange renner. Dit jaar jaar vielen er nog geen overwinningen te noteren, maar wel een keurige achtste plaats in Parijs-Roubaix.
In de Tour van dit jaar moet hij vooral hard werken voor Cadel Evans, die dankzij zijn sterke tijdrit en door aanklampen in de bergen op weg is naar een mogelijke Tourzege. Voor Van Summeren had de Tour al halverwege de eerste rit afgelopen kunnen zijn. Na een plaspauze spoedde hij zich terug naar het peloton. Echter een volgauto van Team Columbia trapte iets harder op de rem dan Van Summeren had gehoopt. Voordat hij het kon beseffen lag hij naast de mecanicien op de achterbank. Wonder boven wonder bleef het bij een kleine snijwond aan de knie. Sterk als hij is, wist hij in de finale zelfs nog zijn werk te doen voor Evans in de slotklim. Over een week hoopt hij met dezelfde Evans in zijn wiel de Champs-Elysées op te draaien. Nog een weekje ploeteren in de Alpen en we zullen het weten.

Leave a comment